Keuzebegeleiding

Keuzebegeleiding

Je bepaalt zelf hoe jouw pensioen eruit ziet. Met een aantal keuzes pas je je pensioen aan op jouw eigen wensen. Via de knoppen onderaan deze pagina ontdek je wat er allemaal mogelijk is.

Gaat mijn pensioen vanzelf in?
Ongeveer zes maanden voor jouw pensioendatum ontvang je van ons een brief: ‘mijn pensioenkeuzes‘. Jouw keuzes stuur of mail je naar ons toe. Wij verwerken deze keuzes. Hierna gaat jouw pensioen vanzelf in. 

Belastingen op pensioenuitkeringen

Over je pensioen moet je belasting betalen
Wij zijn verplicht om op je pensioenuitkering belasting in te houden. Ook houden wij op de pensioenuitkering een inkomensafhankelijke bijdrage voor je zorgverzekering in. Dit dragen we af aan de Belastingdienst. Je ontvangt elk jaar een specificatie van de inhoudingen. Deze heb je nodig voor je belastingaangifte. Meer informatie over inhoudingen vind je via www.belastingdienst.nl.

Wij houden geen rekening met de loonheffingskorting
Loonheffingskorting is korting op de belasting die je betaalt voor inkomen en premies voor de volksverzekeringen. Iedereen die in Nederland belasting betaalt, krijgt deze korting. Krijg je ook een uitkering van de Sociale VerzekeringsBank (SVB), bijvoorbeeld AOW? Dan houden zij standaard al rekening met deze korting. Omdat je op jouw totale inkomen de loonheffingskorting krijgt, houden wij bij de pensioenuitkering standaard géén rekening met de loonheffingskorting. Wil je dat wij deze loonheffingskorting wel op jouw pensioen toepassen? Kruis dan het betreffende vakje op het formulier ‘mijn pensioenkeuzes’ die je zes maanden voor je pensioendatum van ons ontvangt aan.

Je netto pensioenuitkering is voor de ingang van je AOW lager
Ontvang je pensioen voor je AOW-leeftijd? Dan is je netto pensioenuitkering meestal lager.

Vanaf het moment dat je AOW ontvangt, wordt het belastingtarief in de eerste twee schijven lager. Tot je AOW-leeftijd ben je hierdoor naar verwachting meer belasting verschuldigd. Hierdoor is je netto pensioenuitkering in veel gevallen lager. Zodra je de AOW-leeftijd bereikt geldt het lagere belastingtarief. Je netto pensioenuitkering wordt dan naar verwachting relatief hoger.

Ik wil...

Eerder of later met pensioen

Met deeltijdpensioen

Doorbeleggen

Eerst hoger dan lager

Uitruil ouderdoms-pensioen in nabestaanden-pensioen

Omzettings-factoren

Bedrag ineens

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op of bekijk onze veelgestelde vragen.