Overlijden

Heb je pensioen opgebouwd in de ATOS BP-regeling? Dan kunnen je partner en/of kinderen bij jouw overlijden inkomen van het pensioenfonds krijgen. Dit noemen we partnerpensioen en wezenpensioen.

Het bedrag dat voor je pensioen gespaard is in de ATOS BP-regeling, je pensioenkapitaal, wordt bij overlijden gebruikt als partnerpensioen of wezenpensioen. Aan wezenpensioen zitten bepaalde voorwaarden. Heb je geen kinderen of nabestaanden? Dan vervalt het kapitaal aan het fonds.

Overlijden na pensionering
Als je na pensionering overlijdt, kan het dat je partner met een te laag inkomen achterblijft. Op je pensioendatum kun je er daarom voor kiezen om een deel van het ouderdomspensioen om te zetten in een nabestaandenpensioen. Je kiest dan voor een lager ouderdomspensioen zodat je nabestaande na jouw overlijden levenslang een nabestaandenpensioen ontvangt. Dit noemen we uitruil.

Voorbeeld
Stel, je hebt op je 65e een maandelijks ouderdomspensioen bereikt van €1.000 en je wilt een nabestaandenpensioen van 70% van het ouderdomspensioen. Na uitruil is je maandelijkse ouderdomspensioen €814. Dan heeft je nabestaande, na jouw overlijden, recht op een nabestaandenpensioen van 70% van €814 is €570. Op je oorspronkelijke ouderdomspensioen wordt 18,6% ingehouden.

Wil je een nabestaandenpensioen verzekeren van 50% van het ouderdomspensioen na uitruil, dan wordt 14% van je ouderdomspensioen ingehouden.

Veelgestelde vragen