In december vorig jaar deden we een risicopreferentieonderzoek onder alle deelnemers van Stichting Pensioenfonds Atos. Ruim 19% van al onze deelnemers deed mee aan ons onderzoek. Voor slapers was het responspercentage in lijn met andere ondernemingspensioenfondsen in Nederland. Voor gepensioneerden was het responspercentage hoger dan bij andere ondernemingspensioenfondsen in Nederland. Dit was 38% van onze gepensioneerden tegen ongeveer 25% bij andere ondernemingspensioenfondsen. Wij waarderen de deelname aan het onderzoek en de betrokkenheid bij Stichting Pensioenfonds Atos enorm!
In dit nieuwsbericht delen we graag de resultaten van het onderzoek met jullie. Voor we dat doen, lichten we een paar termen toe.
- Risicopreferenties:
De risicopreferenties, of risicovoorkeuren, zijn een uitkomst van de ingevulde vragenlijsten. De risicovoorkeuren zijn vervolgens door ons onderzoeksbureau Ipsos I&O in beeld gebracht en opgedeeld in defensief, neutraal en offensief. Offensief houdt in dat er een grotere voorkeur is tot het nemen van risico’s. Defensief is het tegenovergestelde daarvan, dus een voorkeur tot het nemen van minder risico. - Slapers en gepensioneerden:
We spreken over slapers en gepensioneerden; de slaper is de niet-gepensioneerde deelnemer van Stichting Pensioenfonds Atos. Als we spreken over deelnemers hebben we het over de slapers én gepensioneerden.
Resultaten kwantitatief
Dit gaat over de resultaten die voortkomen uit de gegeven antwoorden op de vragen waarin je steeds werd gevraagd een keuze te maken tussen twee pensioenopties A en B, met andere bedragen bij een positief en een negatief scenario:
- Ongeveer de helft van de deelnemers heeft een offensieve risicovoorkeur;
- De risicovoorkeur van de slapers is relatief offensief in vergelijking met die van gepensioneerden;
- De risicovoorkeur is minder vaak offensief in de oudere leeftijdsgroepen;
- Slapers met een hoger inkomen hebben relatief vaak een offensieve risicovoorkeur.
Resultaten kwalitatief
Dit gaat over de resultaten die voortkomen uit de gegeven antwoorden op de ‘gevoels’vragen:
- Er is een sterke verdeeldheid in risicopreferentie van persoon tot persoon;
- Slapers nemen bij voorkeur een gemiddeld risico tijdens de opbouw van hun pensioen. En 15% van de slapers maakt zich echt zorgen over plotselinge daling van de pensioenbeleggingen in de pensioenopbouwfase;
- Deelnemers kunnen een tegenvallend pensioen vaak maar voor een deel of zelfs helemaal niet goedmaken;
- De meerderheid heeft het Atos-pensioen nodig om rond te komen na pensionering, gepensioneerden nog meer dan slapers.
Kwantitatief versus kwalitatief
- De kwantitatieve resultaten leiden tot een offensievere risicovoorkeur dan de kwalitatieve methode;
- Slapers en gepensioneerden hebben volgens de kwantitatieve methode minder vaak een voorkeur voor defensief dan andere pensioenfondsen in Nederland voor wie een vergelijkbaar onderzoek is uitgevoerd.
Toelichting: vaak willen of kunnen deelnemers gevoelsmatig geen risico nemen met hun pensioen. Maar als ze in eurobedragen zien hoeveel het pensioen kan worden, willen ze vaak toch meer risico nemen. De kwantitatieve methode maakt de risicovoorkeuren dus eigenlijk wat objectiever.
Verder is de conclusie dat de deelnemers van Stichting Pensioenfonds Atos een offensievere risicovoorkeur hebben dan andere pensioenfondsen in Nederland voor wie een vergelijkbaar onderzoek is uitgevoerd. We denken dat dit komt door het opleidingsniveau van de deelnemer van Stichting Pensioenfonds Atos. Dit ligt hoger dan dat van de gemiddelde deelnemer in Nederland.
En nu?
Het in kaart brengen van de risicovoorkeuren is heel waardevol voor Stichting Pensioenfonds Atos. We zitten momenteel middenin een proces om ons beleggingsbeleid te verbeteren, gebaseerd op de risicovoorkeuren van alle deelnemers. Deze voorkeuren helpen ons ook bij het onderzoeken van de toekomstmogelijkheden van het fonds.
Vanwege de betrokkenheid bij het risicopreferentieonderzoek, wilden we je dit bericht niet onthouden.
In een vervolgbericht delen we graag met jou wat we concreet met de onderzoeksresultaten hebben gedaan. Daarnaast informeren wij je nog over hoe je tegenover maatschappelijk verantwoord beleggen staat.
Wordt vervolgd…