Toekomst Fonds

Onze pensioenregeling gaat niet over op het nieuwe pensioenstelstel

Op 1 juli 2023 is de nieuwe pensioenwet ingegaan. Deze wet heet ‘Wet toekomst pensioenen’ (Wtp) en moet het pensioenstelsel evenwichtiger, flexibeler, persoonlijker en transparanter maken. In de nieuwe wet staat de waarde van de ingelegde premies op de pensioendatum centraal. Er worden niet langer beloftes gedaan over de hoogte van de toekomstige pensioenuitkering. Alle pensioenregelingen moeten worden omgezet naar een regeling die aan de eisen van de Wtp voldoet. Tenzij er goede redenen zijn om dat niet te doen.

Pensioen is een arbeidsvoorwaarde. Daarom moeten sociale partners beslissen om wel of niet over te gaan op de Wtp. Sociale partners zijn de partijen die afspraken maken over de arbeidsvoorwaarden. Bij Atos* zijn dat de werkgever en de Ondernemingsraad (OR).

Afgelopen juni heeft Atos aan het bestuur van Stichting Pensioenfonds Atos laten weten dat de sociale partners niet over willen gaan op de Wtp. Begin juli plaatsten we dat besluit op de website. Eind augustus heeft Atos ons een uitgebreidere toelichting op hun besluit gestuurd.

* waar we Atos vermelden, bedoelen we tevens Eviden

Wat vindt het pensioenfonds van het besluit van Atos?
Ons bestuur heeft voor de sociale partners maatmens berekeningen laten maken. Daaruit concludeerden wij dat overgaan op het nieuwe stelsel voordelen voor de deelnemers zou hebben. Een van die voordelen is dat de grote vermogensbuffer die we nu verplicht aan moeten houden, voor het grootste deel ten goede zou kunnen komen aan de pensioenen en de opgebouwde rechten.

Hoe gaan we nu verder?
Niet overgaan naar de Wtp betekent dat we een pensioenfonds in “oude stijl” blijven. De regels waaraan we ons nu moeten houden, blijven voor ons gelden. Dat houdt in dat we nog steeds een grote buffer in ons vermogen aan moeten houden. Ook de manier van toeslag verlenen (indexeren) blijft hetzelfde. Onder het kopje ‘Indexatie’ leggen we dat uit. Omdat we niet overgaan op de Wtp moeten we nadenken over de toekomst van ons pensioenfonds. We zijn een gesloten pensioenfonds waar geen nieuwe deelnemers meer bij komen. En waar geen premies meer worden betaald. Door overlijden en het overdragen van opgebouwd pensioen aan andere pensioenfondsen neemt het aantal deelnemers af. De kosten per deelnemer worden daardoor op den duur hoger. Opheffen van het pensioenfonds komt dan in zicht.

Ons pensioenfonds heeft nu nog zo’n 16.000 deelnemers. We hebben een belegd vermogen van circa 2,5 miljard euro en een dekkingsgraad* van ongeveer126%. Geen reden om binnenkort al over te gaan naar een bedrijfstakpensioenfonds, een algemeen pensioenfonds of een verzekeraar. Toch is het bestuur al wel gestart met een project “Toekomst Fonds”. Via onze website en een volgende nieuwsbrief houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

*De dekkingsgraad geeft aan of een pensioenfonds voldoende geld in kas heeft om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Met andere woorden, of het in staat is de huidige en toekomstige pensioenen uit te keren.

Indexatie
Onze pensioenregeling streeft ernaar om de inflatie helemaal te compenseren. We moeten ons daarbij wel houden aan (reken)regels. Die regels staan in de Pensioenwet en het Financieel Toetsingskader (FTK). De Nederlandsche Bank (DNB) controleert of we ons daaraan houden. Niet overgaan op de Wtp betekent dat we de regels van het FTK moeten blijven gebruiken voor het bepalen van de hoogte van de indexatie.

Het belangrijkste criterium om bij inflatie te mogen verhogen, is de beleidsdekkingsgraad per 31 december van het jaar ervoor. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad van de twaalf maanden ervoor. Er zijn drie mogelijkheden:

  1. Bij een beleidsdekkingsgraad lager dan 110% mogen we niet verhogen.
  2. We mogen maximaal verhogen als de beleidsdekkingsgraad hoger is dan de Toekomst Bestendige Dekkingsgraad (TBD). Boven de TBD is naar verwachting ook indexatie in de toekomst mogelijk. De TBD is per fonds anders en hangt af van de verwachtingen van de ontwikkeling van de rente en de inflatie in de toekomst. DNB schrijft voor met welke rente en inflatie voor de komende jaren gerekend moet worden. Hierdoor is de TBD elk jaar anders. Voor ons fonds was de TBD op 31 december 2023 134,1%.
  3. Als de beleidsdekkingsgraad lager is dan de TBD, maar hoger dan 110% mogen we gedeeltelijk verhogen. Hoe dichter bij de TBD, des te hoger kan de indexatie zijn.

Als we wel over zouden gaan op het nieuwe pensioenstelsel
Pensioenfondsen die wel overgaan op de Wtp, mogen tot aan de overgang gebruik maken van versoepelde rekenregels: het transitie-FTK. Pensioenfondsen mogen dan vanaf een dekkingsgraad van 105% al indexeren. Én de TBD-grens geldt niet. Over het algemeen kan indexatie dan hoger uitvallen.

Heb je nog vragen?
We kunnen ons voorstellen dat je nog aanvullende vragen hebt. Stel die gerust! Het liefst per e-mail, maar telefonisch mag ook. De ontvangen vragen en de bijbehorende antwoorden nemen we op in de veelgestelde vragen lijst op de website.

📧 pensioenfondsatos@achmea.nl
📞 013-4621163

Heb je vragen over het besluit?
Heeft je vraag te maken met het besluit van Atos om de pensioenregeling niet aan te passen aan het nieuwe pensioenstelsel? Stel hem dan aan Atos.

📧 spapensioenatoseneviden@atos.net

Heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op of bekijk onze veelgestelde vragen.